KAREKODLU ÇEK RAPORU NASIL OKUNUR?

Karekodlu Çek Raporunu incelendiğinizde elinizde bulunan çekle ilgili kabul veya red kararı veriyor olacaksınız. Bu karar sizin kabullenebileceğiniz risk miktarı ile ilgilidir. Bu kapsamda rapordaki veriler ışığında çekleri 4 ayrı gruba ayırabiliriz.

Kabul Edilmemesi Gereken Çekler
Yüksek Riskli Çekler
Riskli Çekler
Düşük Riskli Çekler
Kabul Edilmemesi Gereken Çekler

Hukuki geçerlilik konusunda risk taşıyan çeklerdir.

  • Hakkında ihtiyati tedbir kararı varsa,
  • Keşideci firmanın künyesi veya şahıs bilgileri ile Karekodlu Çek Raporundaki bilgiler arasında tutarsızlık varsa ilgili çek bu grupta değerlendirilebilir.
  • Karekodlu Çek Skoru «G» ise, keşidecinin son 36 ayda ibraz edilen çeklerinin tamamının karşılıksız olduğunu ve ödenmediğini göstermektedir. Bu grupta yer alan keşidecilerin çeklerinin kabul edilmemesi önerilmektedir.

Karekodlu Çek Skoru ise; geleceğe dönük öngörüde bulunarak, keşidecinin bulunduğu gruba göre gelecek 9 ayda çeklerini ödeme ihtimalini istatistiksel olarak tahmin eder. Yukarıda da belirtildiği gibi Karekodlu Çek Skoru bir tahmin aracı olup tek başına çeklerin ödeneceğini ya da ödenmeyeceğini garanti etmez/göstermez.

Yüksek Riskli Çekler

Raporunda çek hamiline sorularak aydınlatılması ve detaylı araştırılması gereken bölümler bulunan, tatmin edici cevaplar alınamazsa kabul edilmemesi ya da alınan açıklamalara göre teminatlandırılması önerilen çeklerdir.

  • Keşidecinin Çek Endeksi 500'ün altındaysa,
  • Keşidecinin halen ödenmemiş karşılıksız bir çeki bulunuyorsa,
  • Keşidecinin ileri vadeli çek adedinde sıra dışı bir artış görülüyorsa,
  • Keşideci hakkında çek yasağı veya iflas kararı varsa,
  • Alınan çekin tutarı, ortalama çek tutarının 2 katının üzerindeyse ilgili çek bu grupta değerlendirilebilir.
  • Bu bilgilerle birlikte, keşidecinin Karekodlu Çek Skorunun da dikkate alınması önerilmektedir. Karekodlu Çek Skoru, keşidecilerin çeklerini vadesinde ödeme olasılığı istatistiki olarak hesaplanan bir yüzde ile gösterilmektedir. Skor A’ya yaklaştıkça keşidecinin 9 ay içinde çeklerini ödeme olasılığı artmakta, skor G’ye yaklaştıkça daha üstteki gruplara oranla çeklerini ödeme olasılığı azalmaktadır.
Riskli Çekler

Raporunda çek hamiline sorularak aydınlatılması ve detaylı araştırılması gereken bölümler bulunan, tatmin edici cevaplar alınamazsa teminatlandırılması önerilen çeklerdir.

  • Keşidecinin son 12 ayda arkası yazıldıktan sonra ödenen çeki olmakla birlikte, bu çeklerden sonra ödenen çekleri varsa ve arkası yazıldıktan sonra ödenen çeklerin oranı, toplam ödenen çeklere göre çok düşükse,
  • Keşidecinin Çek Endeksi 501-999 arasındaysa,
  • Alınan çekin tutarı, ortalama çek tutarından yüksekse,
  • Alınan çekin vade tarihinde çok fazla ödenmesi gereken çek görünüyorsa,
  • Keşidecinin son 12 ayda ibraz edilen çeki yoksa ilgili çek bu grupta değerlendirilebilir.
  • Bu bilgilerle birlikte, keşidecinin Karekodlu Çek Skorunun da dikkate alınması önerilmektedir. Karekodlu Çek Skoru, keşidecilerin çeklerini vadesinde ödeme olasılığı istatistiki olarak hesaplanan bir yüzde ile gösterilmektedir. Skor A’ya yaklaştıkça keşidecinin 9 ay içinde çeklerini ödeme olasılığı artmakta, skor G’ye yaklaştıkça daha üstteki gruplara oranla çeklerini ödeme olasılığı azalmaktadır.
Düşük Riskli Çekler

Keşidecinin geçmişteki çek ödeme alışkanlıkları dikkate alındığında, ödenme olasılığı yüksek olan çeklerdir.

  • Keşidecinin Çek Endeksi 1000 ise,
  • Keşideci son 12 ayda yüksek adette çek ödediyse,
  • Keşideci son 12 ayda benzer veya daha yüksek tutarlarda çekler ödediyse,
  • Keşidecinin düzenlediği çeklerden ilk ibraz edilenin ibraz tarihi son 12 aydan önceyse ilgili çek bu grupta değerlendirilebilir.
  • Bu bilgilerle birlikte, keşidecinin Karekodlu Çek Skorunun da dikkate alınması önerilmektedir. Karekodlu Çek Skoru, keşidecilerin çeklerini vadesinde ödeme olasılığı istatistiki olarak hesaplanan bir yüzde ile gösterilmektedir. Skor A’ya yaklaştıkça keşidecinin 9 ay içinde çeklerini ödeme olasılığı artmakta, skor G’ye yaklaştıkça daha üstteki gruplara oranla çeklerini ödeme olasılığı azalmaktadır.

KAREKODLU ÇEK RAPORU İÇERİĞİ

1 Firma Bilgileri

Karekodlu Çek Raporunun birinci bölümünde; karekod vasıtasıyla sistemden getirilen keşideci ve çek bilgileri bulunur. Bu bilgilerle, çek yaprağının üzerinde yazan bilgiler karşılaştırılarak dolandırıcılık ve sahtecilik kontrolleri yapılabilir.

Karekodlu Çek Raporu - Firma Bilgileri

2 Karekodlu Çek Skoru

Karekodlu Çek Skoru, keşidecinin önümüzdeki 9 ay boyunca çeklerinin vadesinde ödenme olasılığını hesaplayan bir tahmin aracıdır.

Skorların yanında, keşidecilerin çeklerini vadesinde ödeme olasılığı istatistiki olarak hesaplanan bir yüzde ile gösterilmektedir. Skor A’ya yaklaştıkça, keşidecinin 9 ay içinde çeklerini ödeme olasılığı artmakta, skor G’ye yaklaştıkça daha üstteki gruplara oranla çeklerini ödeme olasılığı azalmaktadır.

Karekodlu Çek Raporu - Karekodlu Çek Skoru

Karekodlu Çek Skoru değerlendirme kılavuzunu incelemek için tıklayın.

PDF kılavuzu indirmek için tıklayın.

3 Çek Endeksi

Çek Endeksi
465

Çek Endeksi; keşidecinin geçmiş çek ödeme performansı üzerinden hesaplanan, 0 ile 1000 arasında değişen bir nottur.

Son 36 ayda keşide edilen çekler dikkate alınarak hesaplanmaktadır. Bu dönemde 1 adet çekin bulunması Çek Endeksinin hesaplanması için yeterlidir.

Son 36 ay içerisinde keşideciye dair hiç çek verisi yoksa ya da keşidecinin sadece son 6 ay içinde çeki olup bu çekler ödenmiş ise Çek Endeksi hesaplanamaz. Keşidecinin Çek Endeksini, son 36 ay içerisinde keşide edilen çek adedi ile birlikte değerlendirip yorumlamak gerekir. Örneğin; son 12 ayda keşide edilen bir çek söz konusu değil ise Çek Endeksi eski çek ödeme bilgileri ile hesaplanmış olacağından geçen bu süre içerisinde çek sahibinin ödeme kabiliyetindeki muhtemel değişiklikler ayrıca sorgulanmaktadır.

Çek Endeksi 0 ise;

Çek Endeksinin "0" olması, keşidecinin son 36 ayda düzenlediği tüm çeklerin karşılıksız çıktığını gösterir. Bu grupta yer alan keşidecilerin çeklerinin kabul edilmemesi önerilmektedir.

Çek Endeksi 1 ile 500 arasında ise;

Çek Endeksinin "1-500" aralığında olması, keşidecinin halen ödenmemiş en az 1 adet karşılıksız çeki olduğu anlamına gelir. Bu değer "0"a yakınsa halen ödenmeyen çeklerin oranı sebebiyle risk artar. Çek Endeksi bu aralıkta olan bir keşidecinin halen ödenmemiş çekleri olduğundan, kabul edilecek çekin de ödenmeme olasılığı yüksektir. Bu kategorideki keşidecilerin çekini kabul etmek yüksek risk oluşturur.

Çek Endeksi 501 ile 999 arasında ise;

Keşidecinin son 36 ay içerisinde arkası yazılmış, karşılıksız çıkmış ya da gecikmeli bir çeki olmasına rağmen, halihazırda tüm çekleri ödenmişse Çek Endeksi "501-999" arasındadır. Bu değer 500'e yakınsa risk artar. Bu aralıkta Çek Endeksi olan bir keşidecinin çekini kabul etmek riskli olarak değerlendirilir. 750'nin altındaki Çek Endeksi daha yüksek riske işaret ederken, 750'nin üzerindeki Çek Endeksi nispeten daha düşük risk oluşturur. Arkası yazılıp sonradan ödenen çeklerin tarihi ne kadar eskiyse Çek Endeksi 1000'e o kadar yaklaşır ancak 1000'e ulaşmaz.

Çek Endeksi 1000 ise;

Çek Endeksi 1000 olan keşidecinin, son 36 ayda kestiği tüm çekleri zamanında ödenmiş demektir.

Çek Endeksi Nasıl Hesaplanır?

4 Detaylı Rapor

Bu bölümde çek keşidecisinin çek ödeme performansı ve elinizde bulunan çekin durumuna ilişkin bilgiler yer alır.

Karekodlu Çek Raporu - Çekin Durumu

Çek Yasağı, Çek Numarasına Ait İhtiyati Tedbir Kararı, İflas Kararı bilgilerindeki işaretlerin anlamları şu şekildedir:

Karekodlu Çek Raporu - Çekin Durumu İşaretlerinin Anlamları

Karekodlu Çek Raporu - Çekin Durumu İşaretlerinin Anlamları

Karekodlu Çek Raporu - Çek Detay

Normal koşullarda ibraz edilen çeklerin adet ve tutarı ile ibrazında ödenen çeklerin adet ve tutarının eşit olması beklenir. Bu keşidecinin tüm çeklerini zamanında ödediğini göstermekte ve düşük riski işaret etmektedir.

Sarı ile gösterilen, arkası yazılan ve sonradan ödenen çekler olması durumunda, keşidecinin bazı çeklerinin arkasının yazıldığını ancak sonradan ödendiğini ve buna bağlı olarak sunulan çekin de riskli olabileceğini gösterir. Son 12 ay içerisinde sarı işaretlenmiş çekler varsa bu durumda daha dikkatli olunması gerekir.

Bu bölümde kırmızı ile işaretlenmiş arkası yazılan ve halen ödenmemiş çek bulunması durumunda yüksek risk söz konusudur ve çekin kabul edilmemesi önerilir.

Karekodlu Çek Raporu - Aylık Keşide Edilen Çek Adedi

Bu kısımda; keşidecinin bankacılık sistemine girmiş, ileri vadeli çeklerinin gelişimine yer verilmektedir. İstatistikler keşide edilen çeklerin adetlerindeki sıra dışı artışların yüksek riskli olduğunu göstermektedir. Bu grafiğin amacı geçmişte keşide edeceği çek adetlerinin çok daha üzerinde ileri vadeli çek keşide etme eğilimine giren keşidecilerin potansiyel risklerini ortaya çıkarmaktadır. İleri vadeli veya içinde bulunulan ay için geçerli olmak üzere sıra dışı çek adedi artışları söz konusu ise çok daha dikkatli olunmalıdır. Daha açık anlamıyla; sonraki aylardan birinde, geçmiş aylar ortalama çek adedinin 4-5 kat üzerinde ileri vadeli çek adedi görülüyorsa dolandırıcılık olasılığı göz ardı edilmemelidir.

Karekodlu Çek Sistemi; çeki alacak olan kişi tarafından, çekin keşidecisinin geçmiş ödeme performansının görüntülenmesine ve ayrıca çek üzerindeki bilgiler ile karekod içindeki bilgilerin tutup tutmadığının kontrol edilmesine imkan sağlayan bir sistemdir. İlave olarak çek sahteciliğini azaltmak üzere; çekin sahibi banka tarafından sağlanan bilgiler sayesinde çek bilgilerinin kayıtlarda olup olmadığı, halihazırda kayıp veya çalıntı bildirimi yapılıp yapılmadığı ve daha önce tahsil edilmiş bir çek olup olmadığı kontrol edilmektedir. Banka kayıtlarında aktif gözüken çeklerin çeşitli yöntemlerle çoğaltılarak kopya çeklerin üretilmesine dair herhangi bir kontrol olmayıp Karekodlu Çek Raporları bu konuda herhangi bir taahhüt ve bilgi içermemektedir.


Dilerseniz bu kılavuzu internetiniz olmadığında da okuyabilmek için şimdi PDF formatında indirebilirsiniz.

PDF kılavuzu indirmek için tıklayın.